Îmbunătățirea sistemului de securitate și sănătate în muncă
- 749 просмотров
Echipa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – Disciplina de igienă, Departamentul Medicină Preventivă și Disciplina de geriatrie și medicina muncii, Departamentul Medicină Internă – va participa la elaborarea conceptului Registrului Național al persoanelor expuse factorilor de risc profesional, precum și a unei metodologii de cercetare în estimarea factorilor de risc din cauza expunerii profesionale, ce ar putea fi aplicate în țara noastră. Acest lucru va fi realizat odată cu implementarea proiectului „Îmbunătățirea sistemului de securitate și sănătate în muncă în Republica Moldova”, lansat, în data de 23 martie curent, în cadrul unui eveniment on-line.
Potrivit lui Serghei Ciobanu, șeful Departamentului Medicină Preventivă, printre rezultatele scontate ale proiectului este și ajustarea programelor de studii în domeniul sănătății ocupaționale pentru ciclul universitar și postuniversitar, conform noilor standarde internaționale.
Proiectul dat va fi implementat în perioada martie 2021-ianuarie 2023 și este finanțat în cadrul Programului de schimb de experiență a Inițiativei Central Europene (CEI) – un instrument de susținere a programelor axate pe transferul de know-how și a celor mai bune practici din UE către un membru CEI sau a unor state din afara UE. Partenerii proiectului sunt Universitatea din Pavia, Italia (coordonator), Universitatea din Miskolc, Ungaria (partener) și USMF ,,Nicolae Testemițanu” (beneficiar).
Recent, Republica Moldova a ratificat Convenția nr. 161 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind serviciile de sănătate și securitate în muncă. Pentru facilitarea implementării acesteia se impune revizuirea actelor legislative și normative, elaborarea politicilor și a unui program național referitor la sănătatea și siguranța la locul de muncă. De asemenea, este necesar de a consolida competențele personalului academic în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și de a stabili un parteneriat durabil de cercetare între Republica Moldova, Italia și Ungaria, în contextul obiectivului de integrare și cercetare în domeniul dat.
Detalii despre proiect: https://www.cei.int/news/9011/kep-call-for-proposals-2020-six-new-projects-funded-by-cei-fund-at-the-ebrd
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii